Savaşma!

 


    İnsanların öldüğü hiç bir dava haklı değildir! Bu replik 2003 yılında Tekirdağ Belediye Kültür Merkezinde ağzım açık izlediğim şahane Piyanist filminden ve şu sıralar maalesef ki yeniden instagram, twitter vb. mecralar da  sık sık karşılaşmaya başladığımız bir içeriğe dönüştü çünkü evet yıl olmuş 2022 ve hala savaş çıkıyor! 80'lerin havalı bilimkurgularıyla büyümüş bir nesil olarak 2000'lerden beklentimiz savaş değil uçan arabalardı aslında. Yani en azından benim için! Edwin Starr'ın dediği gibi. 'Savaş ne işe yarar? Kesinlikle hiçbir işe.'

    Keşke bildiğimiz tek Putin, genel olarak şarkı biçiminde aşina olduğumuz Grigori Rasputin olarak kalsaydı aklımızda. Rusya Devlet Başkanı Putin ise kitleleri kendi aracı olarak gören ve hedefe giden yolda her şey mubahtır bakış açısında olan geri kafalı diğer  bazı devlet adamları gibi. Maalesef ki şu sıralar da büyük bir yanılgı içerisinde. Sen kitleler için varsın; kitleler senin için değil. Şu kör zihniyet bitsin artık çünkü 'Savaş kimin haklı olduğuna değil, kimin güçsüz olduğuna karar verir.' (Bertrand Russell)

    Ukrayna bağımsızlık mücadelesinde bence tamamen haklı olan taraf ve kendi sınırlarını savunmak dışında savaşın içerisinde olmak ta istemiyorlar. Bu durum  her zaman olduğu gibi savaş çığırtkanı bazı diğer devletlerin ekmeğine öyle yada böyle yağ sürüyor, sürecek. Sinsi Amerika Rusya korkusundan dolayı durumu kınayıp geçse de inzivada bekleyen bazı diğer devletler gibi ellerini ovuşturup olacakları beklediklerinden adım gibi eminim. Umarım avuçlarını yalarlar!

    Her konuda takım tutar gibi bir tarafı destekleme ihtiyacı duyan bizler yani yurdum insanı yine formunda. Rusçular ve Ukrayna tarafında olanlar. Survivor başlamasaydı bu senenin konsepti bu şekilde gelişebilirdi! Ben kendim ve bir nebze de olsa arada bir  rahatlamaya çalışan kendi vicdanım adına her zaman olduğu ve her zaman olacağı gibi savaşı çıkaran tarafın tam olarak karşısındayım aslında. 

    Savaşı çıkaranlar her daim erkekler oluyor. Bir insanı doğurmanın nasıl bir his olduğunu bilmiyoruz. Belki de ölümeleri ile ilgili bunun için çok net kararlar alabiliyor bazılarımız! Evlenip Ukrayna'da olan bir arkadaşım var. Toparlanıp başka bir yere geçmeye çalışıyorlar şu sıralar. Durumları zor ama umuyorum ki kısa sürede kendilerini bu hengamenin dışarısına atabilirler. Savaşın bizi her an her yerde bulabileceğinin ve çaresizlik içerisinde bırakabileceğini kanıtı bir durum bu. Aslında 'Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir.' (François Fenelon)

        Geleceğe umutla bakmak istiyorsak, savaşımızı ve mücadelemizi savaşın karşısında olarak  vermeliyiz! Balkanlarda ki kaybolan savaşın çocukları çok yakın bir zamanın anıları içerisindeler. Kaybolan her çocuk; nereli olursa olsun, her kimin çocuğu olursa olsun gelecekten eksilecek bir parçadır benim için. Savaş(lar) geleceğimizi çalmasın. Barış için geldik demeyin. Barışmak için savaşılmaz!

    Kendine ve eşine dikkat et Can!

     Kalın sağlıcakla.

 twitter.com/atakandinc

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla