Kedidir Kedi

 


Tamamen kişisel fikrim insan önce çocuklarına hayvanları sevmeyi öğretmeli. Hayvan sevgisi empatinin kişide başladığı bir ilk. Cana olan saygı. Çocuğun bazı şeyleri anlaması ancak onları sev(ebil)mesiyle mümkün birazda. Önce bir hayvan sever. Canlıdır. Sonra bütün canlıları sever. Böcek olur, bitki olur ya da insan. Cana saygı duymayı öğrenir ve daha önce yaşanan tecrübelerle de sabittir ki ağaç yaşken eğilir. 

Sokaktaki canlar iç güdüleriyle var olur. Belirli bir hayat mücadelesine dahil olur. Doğar, büyür, ürer. Hastalanırsa ya da acıkırsa saldırganlaşabilir mesela fakat nihayetinde bir kedi kedidir. Yaşam mücadelesi içerisinde yolu bellidir. Evde ya da sokakta da olsa sonuçta kedidir kedi. İnsanlara da denk gelir bazen. İyilere denk gelir bu onun yuvası olur kötülere denk gelirse mezarı.

Sosyal medya ve hayatımızın her noktasına giren anı yaşamak yerine paylaşma alışkanlığı hepimizi yordu, sıktı. Tek artı yönü, ne kadar sarsıcı da olsa kötülüğün ayan beyan önümüze serilmesi  oldu belki de. Suçun suçlunun yanına kalmaması isteği, vicdansızlığın vicdanlara dokunarak artık dayanılmaz bir hale gelmesi. Kötülüğe karşı  bir olarak organize olmaya başladı insanoğlu.  En son yaşanan travmatik kedi katliamı gibi. Yaşananlar değiştiril(e)miyor ama bundan sonrası için hala fırsat var.

Yaşama hakkına saygısı ve sevgisi olmayan bir kişi en başta kendisi dahil kimseyi sev(e)mez, empati yeteneğini kaybeder, karşısındakinin mücadelesini anlayamadığı için onun varoluşuna ise saygı duymaz. Önce  hayvanlara zarar verir, sonra çocuklara, belki kadınlara. Herkes için potansiyel bir tehdittir artık. Hayvan sevmek kural ya da kanun değil. Yetiştirilen bireyin ailesi tarafından sevgiyle sevmek üzerine büyütülmesi kural ya da kanun olmalı. 

Bir hayvanın en kötü ne yapabileceğini bilebiliriz fakat kontrolünü kaybetmiş kalpsiz bir insan ne yazık ki aklımıza dahil gelmeyecek organize kötülüklerini gözünü kırpmadan gerçekleştirebilir Her cana saygımız olsun, her canı koruyalım. Canımızı koruyalım. Suç cezasız kalmasın ki aynı suçu işleyecek başkaları bir eylemi hayatı geçirmeden bir nebze de olsa düşünsün artık. Kedidir kedi fakat insan değildir bazen insan.

twitter.com/atakandinc


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla