Mission İmpossible Dead Reckoning Part One Krtik

 

  
                                                   (Filme notum 10/8)  

    Her filmiyle üstüne koyarak giden ve son dönemin en kaliteli aksiyon serilerinden biri olan Görevimiz Tehlike'nin merakla beklenen yeni filmi bu hafta itibariyle vizyonda. Vizyonda aksiyon olarak doyurucu bir sezon geçirdiğimizi söylemek mümkün. Fast X, yeni bir John Wick filmi, henüz gör(e)mediğim İndiana Jones macerası derken gişede geçen sene  fırtınalar estiren Top Gun Maverick inde  yapımcı ve senaristi eski kurt  Christopher Mcquarrie yönetmen ve senarist koltuğuna; 60 yaşını devirse de dublörsüz ve bilgisiyar efektsiz eski usul gerçekçi bir aksiyon için her şeyini vermeye hazır aksiyon yıldızı Tom Cruise ise ikonik Ethan Hunt rolüne geri dönüyor.

    Yazımın geri kalan kısmına serinin bir önceki filmi Fallout'u İmax'te izlemek için Çerkezköy'den İstanbul'a giderek gördüğümü ve aksiyon seven genel bir sinema izleyicisi olarak filmin izlediğim en iyi aksiyon filmlerinden biri olduğu düşüncesini hatırlatarak başlamak istiyorum ki bu da filmden beklentimin yüksekliği konusunda(beklentimi yükseltmeyi ne kadar sevmesem de) size bir bilgi versin. Peki yeni Görevimiz Tehlike filmi nasıl? Seride gerilme mi yoksa ilerle me mi var? Görmeye değer mi?

    Öncelikle bu film gayet iyi bir aksiyon filmi. Seride bir ilerleme diyemesem de gerilemeden söz etmek pek mümkün değil. Pandemi sürecinde çekimleri yapılan film sinemaların o dönemki akıbetinin belirsizliğinden ve arka arkaya iki film planlayarak çekmenin maliyet olarak daha uygun ve hızlı olmasından dolayı tek bir konu üzerinden iki bölüm olarak planlanarak hayata geçirildi. Fast X in de aynı yöntemle çekildiğini; iki parça olarak planlanan John Wick'in son filminin ise bu filmlerin aksine tek bir bölüme indirildiğini de hatırlatabilirim.

    Öncelikle bir Görevimiz Tehlike filminden bekleyeceğiniz her ne var ise(twist, bol ve gerçekçi aksiyon, güzel mekanlar, sürükleyici tempo vs.) yeni filmde hepsini bulabilirsiniz. Açılış sahnesinden sonra klasik jenerik müziğini duymak bile insana keyif veriyor. Bilet parasını hak eden ve en büyük perdede en iyi ses sistemiyle izlenmesi gereken bir film bu. Serinin bir önceki işi Fallout kadar iyi değil çünkü yarım bırakılmış bir hikaye izliyoruz. Bundan dolayı film kendi içerisinde başı sonu belli bir düzende aksa da senaryo bir önceki film kadar tatmin edici olamıyor. Bence Fallout hala serinin en iyisi. Hatırlatmakta fayda var, hikayenin gideceği nokta açısından bu filmin öncelikle devamını görmemiz gerekiyor. 

     Hollywood süper kahraman filmlerinden sıkıldı, bizde bir hayli bunaldık. Sayısız DC karakterinin üzerimize boca edildiği hiç fena bir film olmayan The Flash'ın gişede yerle yeksan olmasına nazaran geçen sene gördüğümüz yeni Top Gun filminin çok sevilip, izlenerek rekorlar kırması bence seyircinin daha gerçek bağ kurabileceği karakterler ve hikayeler aramasından kaynaklanıyor. Etten kemikten kahramanımız Ethan Hunt bu film de yine canını dişine takıyor ve belirli bir mantık çerçevesinden kopmadan koşarak dünyayı kurtarmaya çalışıyor! Film ortada kalan hikayesine rağmen 2,5 saatlik süresi boyunca sürükleyici, dört başı mamur ve tatmin edici bir aksiyon seyirliği sunuyor. Peki filmin önceki bölümlere göre görece eksileri neler. 

AKLIMA YATMAYAN KONULARDA SPOİLER! 

      Yapay zekanın kontrolünü kazanabilmek için hapis olduğu denizaltının konumunu öğrenip onu açan anahtara ulaşabilmek  bu filmin hikayesini oluşturuyor. İkinci bölümde anahtarı alabilen ekibimizin peşine denizaltının konumu bilen kötü karakter Gabriel takılacak ve denizaltı aranacak bu belli. Bir Görevimiz Tehlike filmi için gayet tatmin edici bir konu olabilir ama iki parçaya ayırınca serinin diğer bölümlerine nazaran; 2.5 saat bir anahtarın peşinde aksiyona takılmak hikaye tarafında seyircide bir tatminsizlik de yaratmıyor değil. Olağanca aksiyonuna rağmen seyrederken bir şeyler eksikmiş gibi hissediyorsunuz.

     Film boyunca peşine düşülen anahtar o kadar çok cep değiştiriyor ki filmin başında serinin yeni kadın yüzlerinden olduğunu öğrendiğimiz Grace'in çaldığı ve sahte olduğu söylenen anahtar parçası ne ara gerçek parçaya evriliyor(bu detayı dikkatli izlememe rağmen atlamışta olabilirim.) anlayamıyoruz ve bütün kaçmaca kovalamacanın içerisinde devlet kuvvetlerinden, teröristlere ve ekibimize kadar filmde ki herkesin cebine anahtarın bir kere girmesi ve sonra bir şekilde tekrar çalınması şakasını 12 kere yapmaya gerek var mıydı bunu da bilemiyorum!

      Ekibe yeni(zorla!) katılan Grace karakterine ise ısınamadım ve hatta bir noktadan sonra sinir oldum. Defalarca yardım eli uzatmasına rağmen her seferinde Ethan'ı yarı yolda bırakan bu kadının büyücü olabileceğini düşünüyorum. Tren raylarına arabayla uçuyorlar, Ethan'ı direksiyona kelepçeleyip ölüme bırakıyor. Sonra başka bir yerde bu kadını darp ediyorlar, Ethan adamların ellerinden kurtarıyor Ethan dövülürken bu koşa koşa kaçıyor. Sonrasında Rebecca Ferguson'un oynadığı Ilsa karakteri bunu kurtarmaya çalışırken ölüyor fakat Ethan bu karakteri ekibe katıp, kolluyor. Ethan daha önce hayatındaki iki kadını da kurtaramadığı için bu kadına kafayı takıp dağdan motosikletle trene atlayıp(sahne çok iyi çekilmişti o ayrı.) kurtarıyor.  Senaristler bu kadını bu kadar zorlamamalıydı fakat Ethan'ın geçmiş travmalarına bağlı böyle hareket edeceğini düşünüp yazmışlar saygı duyuyorum.

SPOİLER BİTTİ

    İşin özü Tom Cruise hayatını sinemaya adamış bir aksiyon yıldızı. Perdede görülmeyi hak eden filmler yapıyor. Christopher Mcquarrie ile de gayet iyi bir uyum yakalamış durumdalar. Bir röportajında bahsettiği gibi 80 yaşına kadar Ethan Hunt'ı canlandırır mı bilmiyorum fakat içinde olduğu ve emek verdiği bir işi perdede görmek için her zaman yerimi alacağım. Mission İmpossible Dead Reckoning vizyonda. Gidin, görün ve tadını çıkarın. 

    TOP GUN MAVERİCK FİLM ELEŞTİRİSİ İÇİN TIKLAYIN


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla