Kur Yapma

 

(Fotoda ki adam Sinan Engin'e benziyor!)

     Ülke olarak ekonomik ilgimizin zirve yaptığı acaip dönemlerden geçiyoruz. Ben okudum bu ekonomiyi okulda hiç de eğlenceli bir şey değildi bence. Hazır önümüz yeni yıl iken ve son zamanlarda gittikçe esprisini kaybeden Milli Piyango çekilişinin yerini kurlar aldı. Döviz, altın ve ülke parası arasında gidip gelen ve hepsiyle dönem dönem kur yapmaya başlayan; hangi adamı ya da kadını seçeceğini bilemeyen  kendini şaşırmış  yerli dizi başrolüne döndük. 

    Eskiden üç çeyrek bilet mi yoksa bir tam bilet mi geyikleri dönerdi bu zamanlar. Tam bilet alanın havası bir başkaydı çıkarsa hepsi bana çıkacak diye; çeyrek bilet alan da havan kime yabancı edasıyla elinde üç adet bilet olduğu için kendisini bir adım daha önde ve acaip şanslı görürdü daima. Günümüzde geldiğimiz noktada ise aynı durum ve benzeri altıncılar ve dövizciler arasında yaşanıyor.  Son dönemde tatsız bir sukunet olduğu doğrudur! Bu tarz durumlar içerisinde günümüzde değişik tipolojiler türedi iyice. Memleket manzaralırımıza bir göz atalım.

    Bakkal Salih Aga 43 yaşında. Arkadaşları ona çakkal diyor. Kendisi haşin bir memleket aşığı.  Gerekirse İsrail'i protesto etmek için elindeki bütün kola rezervlerini eritebilir o derece gözü kara! Gündemi ve ekonomiyi A Haberden, sporu A  Spordan takip eder. Akşamları Atv de Osmanlı Kurulmuş adlı dizi baya bir favorisi. Uykusu geldiğinde diziyi kaçırmamak için göz kapaklarının arasına kürdan sıkıştırıyor. Tabi ki ekonomik koşullarda kemer sıkmak zorunda kaldığı için kullandığı kürdanları atmayarak yapıyor bu eylemi. Ayrıca kemer sıkmak istiyor fakat kemer alacak parası olmadığı için tam anlamıyla da yapamıyor bu eylemi falat inançlı! Ah şu dış güçler yok mu? *rospu çocuğu dış güçler!

    Beyaz Yaka Arda. 32 Yaşında. Arkadaşları ona kahve çocuk diyor. Kendisi haşin bir latte aşığı. Dalgalı kur onu da etkiledi. S*ktiri boktan bir karton kahveye 32 tl veriyor, ama ne için çalışıyor değil mi? Evli, Allah bağışlasın iki yaşında da bir kız çocuğu var. Çekimser kaldı bu para pul işlerinde iyice ama  arkadaşları vs. herkes dolar alınca dolmuşa bindi ve üç kuruş birikimiyle  son dakika fırsatı olarak 17 liradan dolar aldı. Fakat bu gidişata dur demek isteyen biri vardı!

     Türkiye Başkanı televizyona çıktı ve dur dedi. Elindeki elinde kaldı! Şu sıralar latteden kesildi.  Sinema aşığı fakat çocuk, iş güç ve artan bilet fiyatları, kısılan projeksiyon parlaklığı derken bu konuda ketum davranmaya karar vedi. Şu sıralar 32 kişiyle ortak kullandığı netflix hesabından takılıyor ve ekonomiyi takip etmeye artık yüreği el vermiyor. Aklında tek bir soru Fox Haber de ki Fatih Portakal nasıl bir estatik yaptırdı? Niye bu kadar değişti! (Kpss ile bir yere kapağı atıp memur olamadı geri zekalı. Rahat edecekti!)

    Mavi Yaka Ali. 19 Yaşında. Arkadaşları ona işçisin sen işçi kal diyor! Dedesi, amcası ve babasının yolundan gidiyor. Sizden fazla olmasın iki çocuk sahibi. Üçüncü de yolda! Bunun için çok çalışması, çocuklarının ve görmeden görücü usulu tanıştığı ve ara ara adını hatırlamakta zorlandığı 16 yaşında ki karısının karnını doyurması gerekiyor. Ataları gibi, herkes gibi o da ekmeğinin peşinde. Ne iş olursa yapar, yapamadığı iş olursa da yapar gibi gözükür! Tam bir Alfa. Cumaları kaçırmaz. İmam rahatsızlandığında hutbeyi çıkıp kendi verir. Kavga etmeyi sever, ılımlılıktan hoşlanmaz. Hem ne o öyle ılıklık gibi!

    Ali yıllardır altınlarını bozdurmadı. Fakat ev kredisi ve ne kadar çalışırsa çalışsın atlatamadığı ve içinde bulunduğu geçim sıkıntısı içerisinde yakasına yapışan borçlar yüzünden son gün ödemelerini yapmak adına evdeki takıları bozmaya karar verdi. Sabah altınlarını bozacak ve gidip borçlarını ödeyecekti. Fakat akşam Türkiye Başkanı tarafından bir açıklama yapıldı ve bozacağı altınlar ödeyeceği borcunun baya bir altında kaldı. Şu an heran gelebilecek haciz memurlarının tedirginliğini yaşıyor. Asgari ücret zammını unuttu bile!

    İşsiz Ayça. 27 Yaşında. Arkadaşları ona daha evlenmeyecek misin diyor! Bütün arkadaşları evlendi barklandı. Çulluk çocuk sahibi oldu. Kendisi İngiletere de dil öğrendi. Öncesinde eğitimini iyi bir dereceyle tamamladı fakat bunları ne yapacaksınız değil mi? Çok farklı hayalleri ve düşünceleri vardı ama bunları gerçekleştiremeden elindeki fırsatı tepti, yurt dışında tutunmayı başaramadı ve memleket taşrasına zorunlu geri dönüş yapmaya karar verdi. 

    Üç kuruş birikimi olan bir hesabı var. Faizde eriyip gidiyor. Fakat Ayça'nın kendi durumunu düşünüp çaldığı her iş  kapısından soğuk bir  gülümseme ve dandik bir çay ikramı eşliğinde biz size döneriz nidaylarıyla oradan gönderilmesinden kırılmış kalbi ve özgüveninden dolayı bunları düşünmeye fırsatı yok ve hala ödemesi gereken bir öğrenim kredisi var.

    Şans yüzüne gülüyor ve işte hiç işine yaramayacak olmasına rağmen sırf ingilizceyi iyi konuştuğu için(çok güzel bir kız!) şu sıralar evinden servisi olan bir  asistanlık işine  kabul edildi. Büyük ihtimalli mobingin kralıyla uğraşıp kaçıp gidecek fakat bu sırada öğrenim kredisini ödeyebilmek için eriyip giden faiz hesabına bir miktar para atma ve şanslı ise iş yerinden gerzek bir koca bulma ihtimali var! Fakat sorun yok Başkan açıklama yaptı ve lirası!

   Bunlar dahil tüm genellemeler yanlış olsa da hepimizden birer parça var aslında itiraf edelim. Senden, benden, bizden! Aynı gemideyiz  aynı yöne doğru gidiyoruz. Batarsak birlikte batacağız, çıkarsak birlikte. Hayat geçiyor, hayat geçecek. Bizim de yanımıza birbirimizi ne kadar seversek o kalacak. Ne kadar ayrı düşünce ve hayatları yaşaıyor gibi görünsek de hepimiz kesişen kümelerin elemanlarıyız en kötü. Mutsuzluğu ve umutsuzluğa kur yapmayalım yeter.

    Evet bir yazının daha sonuna gelirken kurlar nasıl olursa olsun sizin kurunuz güzel olsun deyip olayı noktalayalım ve kavgasız dağılalım. Bu sırda seneye görüşürüz! Hoşçakalın. 





    

    

    

    

    



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla