Scream VI Kritik (Spoiler Yok)

 


        Küçük yaşta korku filmi izlemeye başlayan biri olarak Scream serisine kayıtsız kalmam na-mümkün. Henüz sekiz yaşlarındayken ilk filmin afişine semt sinemamızın önünde iç geçirerek baktığımı (şu an orası otopark oldu, tek eksiğimiz otopark ülkece.) fakat filme bir türlü giremeyi başaramadığımı hatırlıyorum. Yazar Kevin Williamson'un korku filmi klişelerini hatim eden bakış açısı ve  korku filmlerinin ustası Wes Craven'ın yenilikçi vizyonuyla kült bir film oldu Scram ve teen-slasher türünü yeniden diriltti. İlk filmi televizyon ve video'da defalarca izleyip repliklerine kadar ezberlediğimi söylesem abartmış olmam. 

    İyi kötü devam filmleriyle süre gelen seri Wes Craven'in dördüncü filmi çektikten sonra üzücü vefatı ardından benim de izlerken gayet eğlendiğim 2019 tarihli korku komedi filmi Ready or Not'ın yönetmenleri ve yeni bir yazar ekibi tarafından tekrar ele alındı ve genel olarak olumlu eleştiriler alan (benim için ortalama bir filmdi) ve iyi gişe yapan Scream 5 hayata geçti. Korku filmlerinin kaderidir. Bir korku filmi tuttuğu sürece sonsuza kadar devam etmek zorundadır. Bu durumun yansıması olarak 5.filmin yaratıcı ekibi ve çoğu oyuncusunun korunduğu kadroyla bu hafta itibariyle 6. Scream filmini sinemalarda izlemek mümkün. Peki hikayenin büyük şehre taşındığı bu yeni devam filmi nasıl?

    Scream 6; kaçma ve kovalamaca sahneleri iyi çekilmiş, gore konusunda elini korkak alıştırmayan, süresi biraz daha kısalsa ve gerilim dozu biraz daha yüksek tutulsa bir üst seviyeye daha rahat çıkabilecek;  fakat artık 6. bölüme dayanmış bir serinin bazı sıkıntılarını yaşa da genel olarak eli yüzü düzgün bir korku filmi. Bu tarz devam filmlerinin ana handikabı ya birer fan servis olarak sunulmaları ya da yenilikçi olacağım diye serinin ruhuyla alakası olmayan bir noktaya getirilmeleri. (Örn: Halloween Ends 2022) 

    Öncelikle doğası gereği uzadıkça uzayan bu tarz devam filmlerinde ilk filmlere  saygı duruşunu sevgi ile karşılamakla birlikte aralarında yıllar ve kuşaklar olan filmlerde ki en ince ayrıntıyı bile dün izlemişçesine hatırlıyoruz varsayılarak yazılan senaryoları esefle kınıyorum! Dizi ile devam eden Chucky sersinde de aynı bakış açısı mevcuttu ve bu yeni Scream filmlerinde de aynı durum var. 

    Bir noktadan sonra tüm filmlerden farklı karakterlerin öyküsünün birleştirilmesi ve karakterlerin olayları kişiselleştirmesi basit bir konuyu bile takip etme motivasyonunu düşürüyor. Scream'in son filminde olay o kadar dallanıp budaklanıyor ki sanki Ghostface  tarikatının kan davası hesaplaşmalarını seyrediyoruz. Filmi seyrederken akışı rahat takip etmek için; insan kenarda köşede bir soy ağacı haritası arıyor!

    Scream 6 yı ortalamanın üzerinde bulmamamın nedeni; orjin senaryoyu yazan Kevin Williamson, korku klişeleriyle alay ederek kendi kültünü inşa ederken yeni yazarların  bu kültü alıp üzerine kendilerinden bir şeyler katmadan sadece bir devam filmi nasıl öncekini aşabilir matematiğine bağlı klişeleri bire bir uygulayarak  özel bir sipariş gibi tüm tarifleri filmin içerisine yedirmek zorunda hissetmeleri. Filmde monolog olarak yer alan devam filminde yapılacaklar listesi bitince film de bitiyor.

     Bence devam filmleri hep bir öncekini aşma çabasında olmamalı ya da bir öncekini aşma çabası uçuk kaçık formüller üzerinden olmamalı. Kaçıncı bölümünü izlediğimizden bağımsız bir korku filminde;  atmosferden beslenen gerilim ve ayakları yere basan basit bir hikaye her zaman kişisel tercihimdir. Yeni filme bir tık mesafeli duruşum da bu yüzden. Yoksa hiç fena bir film değil fakat benim arzuladığım film de değil! Yine de yaptığı gişe ve aldığı geneli iyi eleştirilerle başarılı bir devam filmi mi? Kesinlikle.

    Uzun lafın kısası yeni Çığlık sinemalarda. Korku filmlerinin ve serinin  iflah olmaz fanı iseniz bir şekilde izlemeye değer bir şeyler bulacaksanız; değilseniz de bol kaçmaca ve kovalamaca ve üst üste twistler sizi olabildiğince oylayacaktır. Korku filmi kıtlığı yaşanan şu dönemde rahatlıkla seyretmenizi önerebilirim. Ben Scream'i ilk filmiyle hatırlamaya devam edeceğim.

    İyi seyirler.

    

twitter.com/atakandinc

    

    

    

    

    

        

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla