Dünya Kupası

 

                                   (Çarli Dizi- 1999) 

    Kışın Dünya Kupası olur mu? Ligde form tutan takımların kupa dönüşü aynı performansları devam eder mi? Ronaldo ve Messi olası bir finalde karşı karşıya gelir mi? 2002 yazında üçüncü olmuş ve futbolu hayatın her alanında yaşayan Türkiye bu turnuvada nasıl ol(a)maz? Gianni Infantino kış ortasında böyle turnuva düzenlemeyi nereden öğrendi? Öyle ya da böyle Katar'da düzenlenen ve yarın iş yokmuşçasına gece yarılarına kadar seyredilen bu en yeni Dünya Kupası'nda  Brezilya'nın da elenmesiyle sürprizli bir final aşamasına geldik.

    2002 yazında oynanan Dünya Kupası günleri dün gibi aklımda. Üzerinden tam 20 sene geçmiş. Yaz tatili için Malkara'ya gitmişim. 13 yaşında bir çocuğum o zamanlar. Günler mahalleden arkadaşlarla amaçsızca koşturup, şu an başka bir boyuta geçmiş olan dedemlerle cami senin, park benim takılmayla geçiyordu. Günler çok hızlı geçti gerçekten. Bir turnuva daha görecek şansımız varmış. Daha kaç tane görürüz ki?

    Turnuva demek yaz demek. Birde işin gücün olmayacak. Sabahtan akşama kadar evde amaçsızca maç izleyeceksin. Çarli dizisinde; 99'da dizinin yayınlandığı sene  düzenlenen turnuvayı izlemek için Afakan evin ortasına bir kasa birayla birlikte kamp kuruyordu. Çarliyle sabahtan akşama kadar maç izliyorlardı. Tam da böyle kaygısız bir arınma seansına ihtiyacım var. Artık hayat koşturmacasından yapabilmek ne mümkün.

    Futbol maçları; sinema, konser, tiyatro etkinlikleri bir kaçış ritüeli aslında. Kendine vakit ayırıp kaygısızca bir şeylere kendini kaptırmak. Derdi tasayı bir süreliğine de olsa dışarıda bırakmak için biçilmiş kaftan. Yine de bir maçın uzatmalarla, penaltılarla yaklaşık 3 saatte bitmesi kanayan bir yara. Maç mı yoksa The Godfather mı izliyoruz? Bir noktadan sonra telefona düşüyor herkes. Seyirci için konsantrasyon vs. kalmıyor uzatmalı maçlarda. Keşke 90 dakikadan sonra direkt penaltılara geçilse.

    Zaman acımasız, biz dahi hiçbir şey eskisi gibi değil artık. Ronaldo nasıl aynı kalsın? Gençliğimizin yıldız isimleri sahneden çekiliyor artık. Bir nesil Brezilyalı Ronaldo'yu izledi, bizde Portekizlisine denk geldik. Şanslıymışız yine. Luka Modric, Messi, Lewandowski gibi bazı isimlerin andan anılarımıza doğru geçiş yapma zamanları geldi artık. Onlar futboldan bizse gençlikten emekli oluyoruz şimdi. Belki de bundan dolayı hala oynamaya devam etmelerini arzuluyoruz içten içe. 

    Kendi adıma Portekiz ve Arjantin'in finalde karşılaşacağını düşünmüyorum. Neymar'lı Brezilya'nın turnuva dışı kalmasından sonra finalde karşılaşan takımlar hangileri olur bilemem. Genç bir takım olan Fransa; Mbappe önderliğinde bence favori. Bu Dünya Kupası da sona yaklaşırken bir sonraki Dünya Kupasını görüp göremeyeceğimi bilmiyoru(z)m. Onun için  gelecek ya da geçmişten çok her zaman olduğu gibi  şu an önemli. Futbol işte. Çıkartabildiğimiz kadar tadını çıkaralım. Kupayı kaldıracak takıma ise şunu söylemek isterim ki; Gelecekte ki anılara hoş geldin!

Turnuva sonrası edit; Messi'ye kupa hayırlı olsun.


twitter.com/atakandinc


    

    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla