Dünyayı Kurtaran Adam Öldü

 

(Dünyayı Kurtaran Adam-1982/ Yön: Çetin İnanç)

    28 Haziran sabahı çocukluğumdan bir parçanın daha kopup gittiği haberini aldım üzülerek. Önce gerçek olmamasını umarak hızlıca diğer haber sitelerini dolaştım. Ekşi sözlük ve twitter'da söylentiler... Sonra resmi haber sitelerinden bir bir gönderiler düşmeye başladı önüme. Doktor, baba, sanatçı... Cüneyt Arkın namı değer Dünyayı Kurtaran Adam maalesef 84 yaşında hayatını kaybetmişti. 

    Jön olarak oynadığı rollerde de gayet beğendiğim bir aktördü rahmeti. Türk Sineması ve Yeşilçam'ın adıyla sanıyla gerçek anlamda ilk ve tek aksiyon yıldızı, yüzü,markası olması ise bende ki yerinin apayrı bir noktada konumlanmasına neden oldu. Azılı bir b film fanatiği olarak Çetin İnanç'la giriştiği fantastik aksiyon denemeleri ve bazı Hollywood replikalarını kuzenlerle özel olarak yaptığımız film izleme partilerinde keyif alarak seyrettik.

    Ninjaların İstanbul'u istila ettiği Ölüm Savaşçısı (1984), Köpekbalığı ile dövüştüğü denizin ortasında geçen Çöl (1983), Gırgırına çektiği Gırgır Ali (1982) ve ilk 5 dakikası 2001 A Space Odyssey'in ilk 15 dakikasından daha anlaşılmaz olan Dünyayı Kurtaran Adam (1982) ve Rambo olduğu Vahşi Kan(1983) benim açımdan ustanın Çetin İnanç önderliğinde kült mertebesine ulaşmış ve aksiyon yıldızı başlığını hakkıyla doldurmuş olduğu işler.

    Bu gayriciddi filmlerde sinema yapma aşkı var. İmkansızlıklara rağmen bir şeyler yaratma tutkusu. Bizde yapabiliriz neden olmasın duygusu. İşte tam olarak bu duygu beni cezbediyor beni. Battal Gazi serileri ve jön olarak oynadığı bir çok aşk filminin yanı sıra yeri geldiği zaman Maden(1978) gibi toplumsal gerçekçi işlerde de boy gösteren ve toplumsal olaylarda da her zaman sağlam duruşunu bozmamış sinemaya adanmış bir hayat yaşayan çok yönlü bir sanatçı var karşımızda. Hayran olmamak ne mümkün. 

    Devir değişti; sinema, oyunculuk anlayışı değişti. Çekim teknikleriyle teknoloji gelişti. Bir çok platformda evimizde 4k kalitesinde her türlü içeriği izleyebiliyoruz fakat ben bazen yerel televizyon kanalları arasında zap yaparken hangi sahnesinden rastlarsam rastlayayım 1974 yapımı Natuk Baytan imzalı gayet kaliteli bir intikam filmi olan Cüneyt Arkın'ın başrolde olduğu Kin filmini aynı ilgi ve sevgiyle, sıfır bütçeyle neler yapmışlar neler düşüncesiyle; aynı hayranlıkla seyrediyorum. Dijitalde ise çoğu cafcaflı işi daha izlerken unutuyorum! 

    Her geçen gün gençliğimizden, çocukluğumuzdan bir parça daha kopup gidiyor, bizi terk ediyor. Bu tarz üzücü haberler aldıkça içe doluşan hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı hissiyatı... Yaşar Kemal'in deyişiyle ' O güzel insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.' Sanatçının da platform sattırmaya çalışanına diye devam edelim. 

    Işıklar içerisinde uyu Cüneyt Abi. İyi ki vardın! Bu dünyadan iyi ki geçtin. Filmlerinle de bizimle olmaya devam edeceksin.

twitter.com/atakandinc

    


   

    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Derbi Günü

Büklüm Büklüm

Kazayla