Tenet ve Sinemalara Dönüs (Spoilersız)

                                                                      
  Sinemalar açılacak mı? Tekrar eskisi gibi film izleme deneyimi olabilecek mı? Tenet vizyona girecek mi? Nolan da bizi görecek mi?  Sonunda beklenen an geldi çattı!                                                                                               
 Sinemanın televizyondan farkı ne ki diyerek dört yaşında sinemada ilk izlediğim filmin Jurrasic Park olmasi vesilesiyle büyülenen ve sinema meraklısı olup çıkan bünyem o günden  bu yana sinema, vhs, tv, vcd, dvd ve akabinde günümüzün geldiği nokta dijitalde iyi kötü binlerce film tecrube etti.                                                                                                                             

 Senarist, yönetmen nedir? Yapımcı ne iş yapar bilincinin gelişmesi yanı sıra yönetmen vizyonu ve eserlerine o vizyondan bakmaya çalışıp saygı duyan bir sinemasever olmak yıllar süren bir film izleme deneyimi gerektirebiliyor. Bazıları da doğuştan sinefil tabi. Ben ilk gruba dahilim!                                                                                  
    Çocukken kaset kiralayıp izlenen ya da tv de yakalanan filmlerin tadı yıllar içerisinde yok oldu gitti sanki. Bunda sektörün dijitalleşmesi ve hızlı tüketime sarması, istenen her içeriğe tek tıkla ulaşılabilmesi ana etken. Vizyonunu sevip takip ettiğim yönetmenlerden biri de yaratıcı yönü tartışmaya kapalı diye düşündüğüm çalışkan sinemacı Christopher Nolan.                                                                                                  
Tenet ilk vizyon akşamı benim gibi ille de Nolan olsun diyen kuzenimle gidip izlendi! Peki film nasıl? Karşımızdaki film kesinlikle büyük perde de görülmeye hak eden bir sinema deneyimi. Takın naskelerinizi gidin diyerek konuyu açalım ama!                                                                                                                 
Nolan 2014 tarihli Yıldızlararasının kurgu yapısını 2010 yapımı İnception'a benzer bir çıkış noktası ile harmanlayıp; baş karakterini Bond vari bir ajan, yardımcısını  ise Batman asistanı Robin gibi konumlandırarak, filmin evrenini ve mantığını İnception da olduğu gibi inandırıcı ve daha açıklanabilir bir temele oturtmak yerine 2017 de kameraya aldığı Dunkirk gibi  konumlandırarak bizi filmin ortasına fırlatmış!                                                                                                                                                  
 Bu durum ve anlatım tercihleri; John David WashingtonRobert PattinsonElizabeth DebickiKenneth BranaghAaron-Taylor JohnsonClemence Poesy ve Michael Caine gibi yıldızların başını çektiği kadroda karakter ile tam anlamıyla empati kurmamızı engellediği için filmin içerisine tam olarak giremememize neden olmuş. Örneğin su gibi akan son 30 dakika da gerçekleşen savaş ve aksiyon sahnelerinde tam olarak akışı kafamıza oturtamadığımız için olayların içerisine tam anlamıyla giremeyip dışarıdan bir göz ile filmi takip edip bitiriyorsunuz. Filme tam hakimiyet kuramadığınız için bir şeyleri kaçırdığınız hissiyatı filmde eksik bir şeyler olduğunu düşündürüyor.                                                                                                     
Oysa İnception da karakterlerin yaşadığı aksiyon sahnelerinde işleyişi tam anlamıyla kavrayıp karakterle empati kurdugumuz için aksiyonun ve filmin daha  içerisine girebiliyorduk. Dunkirk bir savaş filmi olduğu için orada karakterler derinleşmese de konunun basitliği filmin atmosferi içerisine girebilmemiz için yeterli oluyordu.  Alınan olumlu elestirilerin etkisi ile Dunkirk te ki anlatım tarzını bu filmde de uygulamaya calışmış yönetmenimiz ama bu seferde kurgu içerisinde karakterlerin yüzeysel kalması ve seyirciyle arada sağlıklı bir köprü kurulamamasına   neden oluyor.                 

Tenet kaliteli bir film. Nolan gibi kafası farklı çalışan bir yönetmenden değişik bir deneme. Nolan'in en iyi işlerinden biri değilse de en iyi sinema salonunda izlenmeyi kesinlikle hak ediyor. 

Muhakkak film her izlendiğinde atlanan bir detay yakalanacak ve  her seferinde başka bir tad alinacaktır. Bu da ayrı bir başarı tabi. Ayrıca Hans Zimmer fanı olarak  Ludwig Göransson un film müziklerine iyi iş çıkardığıni da söyleyebilirim. Hepinize iyi seyirler dilerim. Topaç durmuyor yalniz!                                                                                                                                 
  twitter.com/atakandinc     instagram/tembelsair

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büklüm Büklüm

Kazayla

Kedidir Kedi